Over mij

IMG_8838

In Washington, 2019

Bijna aan het einde van mijn studie Nederlands en geschiedenis aan de lerarenopleiding solliciteerde ik – min of meer voor de grap – voor de functie van stewardess bij de KLM. Ik werd aangenomen en vloog ruim anderhalf jaar de wereld over, ondertussen schreef ik mijn scriptie (over de provobeweging) op hotelpostpapier. Bij de vijfde keer Bangkok merkte ik dat ik liever bij het zwembad bleef liggen dan dat ik de stad in wilde gaan, en toen wist ik: het is weer tijd voor iets anders.

Ik begon een studie Nederlands aan de UvA en na mijn afstuderen (op gedichten van Paul van Ostaijen) rolde ik opnieuw de reiswereld in: ik werd opgeleid bij de NBBS en daarna ontwikkelde en verkocht ik reizen naar China voor onder meer Koning Aap Reizen en Dimsum Reizen (dat ik nog steeds graag reis, heb ik mede aan deze jaren te danken).

In 2008 waagde ik de sprong naar iets heel anders: ik werd freelance journalist en (eind)redacteur (stiekem altijd al mijn droom, maar ik durfde nooit). Mijn eerste verhaal (over China) verscheen in het tijdschrift esta en al gauw begon ik ook te schrijven voor het tijdschrift Flow, dat toen net bestond – Flow voelde als liefde op het eerste gezicht.

Caroline dumplings

In Beijing, 2018

Voor Flow schrijf ik verhalen over onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, natuur en creativiteit – met inzichten en wijsheden uit de psychologie en filosofie – en maak ik reisverhalen en af en toe het grote interview (met als thema ‘verleden-heden-toekomst’). Daarnaast ben ik managing editor voor speciale edities: ik plan, coördineer, zet teksten en illustraties uit en beoordeel deze, en ik bewaak het budget. Specials waaraan ik heb meegewerkt, zijn onder meer verschillende edities van het inmiddels befaamde Flow Book for Paper Lovers, Flow Tekenboek (deel 1 en 2), Flow Make it yourself, Flow Mindfulness voor elke dag en diverse edities van het Flow Vakantieboek. Mijn artikelen voor Flow verschijnen ook in de Engelse, Duitse en Franse edities.

DSCF0944

In Naoshima, Japan, 2016

In Vrij Nederland had ik jarenlang een wekelijkse interviewrubriek: ik sprak tientallen bekende Nederlanders over het thema ‘tijd’ en later ‘zin en zonde’. Voor dagblad Trouw interviewde ik mensen voor de rubriek ‘levenslessen’ in de vroegere zaterdagbijlage Tijd. Inmiddels schrijf ik verhalen voor de zaterdagbijlage Tijdgeest. Ook schrijf ik af en toe artikelen voor Libelle.

 

In 2018 volgde ik een opleiding grafisch vormgeven – in eerste instantie voor mijn eigen lol, maar wie weet kan ik schrijven en vormgeven in de toekomst combineren. Met man, zoon en dochter woon ik in hartje Amsterdam en in mijn vrije tijd lees en luier ik.

Op mijn website vind je een selectie uit de artikelen en interviews die ik de afgelopen jaren maakte, meestal in opdracht, en vaak in nauwe samenwerking met redacties, vormgevers, illustratoren en fotografen.

Heb je vragen, opdrachten of suggesties voor artikelen, laat het me weten! Meer gedetailleerd, zie Linkedin